• Mladší žiaci na McDonald's Cup

          • McDonald's Cup je futbalový turnaj mladších žiakov, ktorý sa na Slovensku organizuje už 25 rokov. Našu školu dnes na okresnom kole reprezentovali chlapci a dievčatá z 3. a 4. ročníka. Aj keď sa im nepodarilo získať ocenenie, zažili krásne športové dopoludnie a radosť z hry. Ďakujeme im za reprezentáciu školy!

             

          • O lúke na lúke

          • Učiť sa o lúčnom spoločenstve a sedieť pri tom v triede by bol celkom iste nezmysel, najmä ak je jedna krásna lúka na skok od školy. A tak sa naši štvrtáci vybrali zbierať a spoznávať lúčne kvety priamo do terénu. Na prvý pohľad sa zdalo, že okrem púpav na nej nič iné nenájdeme, ale stačilo trošku ohnúť naše chrbátiky a nazbierali sme celkom pestré kytice. Z nazbieraných kvetov sme si v škole vyrábali vlastné herbáre a učili sa pritom vyhľadávať informácie v atlasoch rastlín. Aj takto sa dá spestriť vyučovanie :).

        • Grid Laser Arena
          • Grid Laser Arena

          • Príjemný deň v rámci školských akcií zažili žiaci 8.a 9.roč. dňa 24.4.2024 v priestoroch Grid Laser Arény v Žiline. Strávili spoločne deň dynamickou hrou.Poriadne sa zapotili aj zabavili. Takto si otestovali svoju pohotovosť, športovú zdatnosť, tímovú prácu a utužili kamarátske vzťahy.

            J. Špiriaková, L. Makuková

        • Výlet do Brna
          • Výlet do Brna

          • V piatok 19.4. sa žiaci 5.-8.ročníka zúčastnili na exkurzii v Brne vo VIDA science centre. Našich žiakov tam čakalo vyše 150 interaktívnych exponátov, vďaka ktorým mohli lepšie porozumieť svetu okolo nás. Expozícia bola rozdelená do štyroch sekcií: Planéta, Civilizácia, Človek a Mikrosvet. V tomto vedecko-zábavnom centre sa každý žiak mohol na pár minút stať objaviteľom, fyzikom, biológom či hviezdou spravodajstva o počasí. Budúci chemik si mohol vyskúšať odpáliť vodíkovú raketu, či zamraziť si vlastný tieň. Budúceho detektíva tam čakala záhada Bermudského trojuholníka, ktorú sa mohol pokúsiť vyriešiť. Pre žiakov bolo veľmi zaujímavé Divadlo vedy, v ktorom sa dozvedeli, čo všetko môže byť výbušninou a čo je jej detonátorom. Videli pokusy s kvapalným dusíkom, strelným prachom a horľavými plynmi. Dozvedeli sa s čoho sa skladá dynamit, semtex a aký je princíp atomového výbuchu.

            Žiaci sa presúvali historickým centrom Brna videli hrad Špilberg, Katedrálu svätého Petra a Pavla (Petrov) ...až prišli do Papilónie – Dom motýľov.Tu sa kontaktnou formou zoznámili s krásou viacerých druhov tropických motýľov.Papilonia je nádherná tropická záhrada plná exotických motýľov z celého sveta. Žiaci tu videli stovky jedincov z 30 druhov motýľov z Južnej a Strednej Ameriky, Afriky, Ázie či Oceánie.Po prehliadke sme sa  autobusom zaviezli do OC Olympia, kde si žiaci kúpili suveníry a občerstvenie. Vo večerných hodinách sme sa s množstvom zážitkov vrátili domov.

            J.Špiriaková, A.Krátka, K.Javorová

        • Úspech v okresnom kole Pytagoriády
          • Úspech v okresnom kole Pytagoriády

          • V dňoch 9. 4. a 10. 4. 2024 sa konalo OK Pytagoriády. Pytagoriáda je matematická súťaž, ktorá sa skladá z dvoch zložiek, z bodov za správnosť a z bodov za čas. Našu školu reprezentovali žiaci, ktorí postúpili zo školského kola 3. – 8. ročníka.
            Opäť po roku v silnej konkurencií sme v kategórií ôsmakov získali 1.miesto – P. Pika.

            Výborný výkon podala žiačka 3.ročníka M. Kubalíková a obsadila 3.miesto.

            Úspešnými riešiteľmi sa stali: L.B.Dzurenda (4.roč.) obsadil 9.miesto a H. Vadkertyová (8.roč.) obsadila 7.miesto.

            Všetkým žiakom patrí naše poďakovanie za reprezentáciu školy.
            J. Špiriaková

        • Úspech v okresnom kole Matematickej olympiády
          • Úspech v okresnom kole Matematickej olympiády

          • Matematika je zaujímavá a krásna veda, čo nám potvrdili aj žiaci 7. a 8 ročníka svojou úspešnou reprezentáciou na okresnom kole Matematickej olympiády.

            V stredu 3.apríla sme sa zúčastnili tejto súťaže v Kysuckom Novom Meste.

            V kategórií 8. ročníka sa na krásnom 3.mieste umiestnili s rovnakým počtom 10bodov obaja chlapci: M.Havrlant a P.Pika. ( z 22 súťažiacich)

            V kategórií 7. ročníka sa stal úspešným riešiteľom J. Čuraj a obsadil 6.miesto. ( z 12 súťažiacich)

            Blahoželáme a pochvala patrí aj ostatným žiakom, ktorí reprezentovali našu školu.

            J.Špiriaková, vyučujúca

             

          • Šikana nie je hra

          • Žiaci 4. ročníka sa zúčastnili  preventívneho programu „Šikana nie je hra“, ktorý naša škola realizuje pravidelne v spolupráci s CPP v KNM. Prostredníctvom interaktívnych hier sa žiaci učili rozpoznať, čo je správne a čo nie, ale aj ako vyjadrovať svoje pocity a názory.  Pri aktivitách zameraných na stmelenie kolektívu rozvíjali vzájomnú spoluprácu a priateľstvo. Aj takýmito aktivitami sa snažíme predchádzať vzniku šikanovania na škole. 

          • Naši hasiči nám vyčistili jazierko

          • Sme nesmierne radi, že sa ešte stále nájdu obetaví ľudia, ktorí nám pomáhajú. Dnes nám vyčistili okolie aj samotné jazierko. Týmto chceme poďakovať všetkým, ktorí sa na tejto akcii podieľali. Menovite: Tiborovi Šotkovskému, Ľubke Šotkovskej, Majke Hamarovej, Lucke Hrúzovej, Števkovi Hamarovi, Zdenkovi Pochybovi, Milanovi Pochybovi, Peťkovi Dupkalovi a Aničke Krátkej.

            Všetkým vám ďakujeme!

            Riaditeľka školy Mgr. Silvia Ďurcová

        • Vyprevádzanie futbalistov MŠK Žilina
          • Vyprevádzanie futbalistov MŠK Žilina

          • Deti z našej školy vyprevádzali hráčov na futbalovom zápase, ktorý sa odohral 5.4.2024 na futbalovom štadióne MŠK Žilina medzi domácim klubom a hosťujúcim ŠK Slovanom. Deti, rodičia a pani učiteľky Slávka, Erika a Nikolka si užili ozajstnú atmosféru profi futbalu. Deti prežívali krásne momenty, keď vchádzali na ihrisko s hviezdami dvoch vynikajúcich klubov na Slovensku. Veríme, že tieto okamihy im ostanú navždy v pekných spomienkach.

            Ďakujeme klubu MŠK Žilina za túto príležitosť, špeciálne trénerom Fratrikovi a Pečalkovi.

            Okrem tohto zápasu sme sa s našimi deťmi mohli vďaka nim zúčastniť Ligy Majstrov kategórie U19:

            MŠK Žilina - Sparta Praha

            MŚK Žilina - Borussia Dortmund

            MŠK Žilina - FC Kodaň

        • Všetko najlepšie k narodeninám
          • Všetko najlepšie k narodeninám

          • Naša pani kuchárka Majka oslavuje svoje jubileum.

            V mene všetkých detí a zamestnancov Ti prajeme hlavne pevné zdravie, veľa šťastia a lásky .

            Ďakujeme Ti za Tvoju obetavú prácu, ktorú pre nás všetkých robíš s úsmevom na tvári!

            Video si môžete pozrieť na: Facebook

            Kolektív ZŠ Rudina a deti

          • Európsky kvíz o peniazoch

          • Vo štvrtok 21. marca 2024 sa uskutočnilo Slovenské národné kolo Europského kvízu o peniazoch, ktorý je súčasťou Europského týždňa financií (18. – 24. marca 2024).

            V kvíze si svoje vedomosti overili 2 tímy po 8 študentov z 8.A triedy a 9. A triedy. Žiaci si cez kvízy na platforme Kahoot! overovali svoje vedomosti z finančnej gramotnosti a digitálnej bezpečnosti. Veríme, že nadobudnuté znalosti im v praxi dobre poslúžia a rok sa opäť zapojíme.

            J.Špiriaková

        • Veľkonočné trhy 2024
          • Veľkonočné trhy 2024

          • Dnešok sme strávili v príjemnej atmosfére. V našej škole rozvoniavali dobroty od výmyslu sveta. Najmenších potešili sladké koláčiky a dekorácie. Starších zas kapustianky, langoše či čapovaná kofola. A pre všetkých milovníkov jedla bol pripravený výborný guláš s chlebíkom.

            Akcia sa tešila vysokej účasti, za čo sme všetkým vďační! Kúpou našich výrobkov ste podporili práve Vaše deti .

            Ďakujeme pánovi starostovi obce Rudina za zapožičanie stanov, všetkým rodičom, ktorí podporili naše trhy a všetkým zamestnancom.

             

            Ďakujeme!

            Kolektív ZŠ Rudina

          • Na výstave Veľká noc príde

          • Spoznať ľudové tradície a zvyky z nášho región, ktoré sa viažu k Veľkej noci sa v piatok vybrali žiaci štvrtého ročníka. Pre žiakov bola v rámci výstavy pripravená aj prednáška etnológa, ktorý žiakom priblížil veľkonočné zvyky. Na výstave si deti mali možnosť pozrieť množstvo ručne vyrábaných veľkonočných ozdôb a v rámci tvorivej dielne si vlastnoručne aj jednu sklenenú kraslicu vyrobili.

            Ďakujeme pracovníkom Kysuckého múzea v Čadci za pútavo pripravený program.

             

             

          • Zahrajme si bábkové divadlo

          • Na 3 hodinách literatúry sa piataci venovali bábkovému divadlu. Doniesli si maňušky, marionety i javajky. Na prvej hodine improvizovali v hraní s bábkami. Druhú hodinu vytvárali svoj vlastný scenár, ktorý napísali na výkres a neskôr vytvorili ilustráciu. Tretia hodina sa niesla v duchu malého divadelného predstavenia. Jednotlivé 3-členné skupiny zahrali divadielko podľa vlastného scenára. Každá skupina bola odmenená búrlivým potleskom.

            Mgr. Soňa Čulíková

        • Prvý kontakt so šijacím strojom
          • Prvý kontakt so šijacím strojom

          • Žiaci 8.ročníka si na hodinách techniky zhotovili puzdro na mobil. Pripravili si šablónu z výkresu,kde využili geometriu a vedomosti z matematiky. Nasledoval proces kreslenia, vystrihovania, podlepovania a techniky šitia - stehovanie a šitie na šijacom stroji.V závere si žiaci dotvorili puzdro podľa svojej predstavy. Vo fotogalérií si môžete pozrieť ich práce.

            J.Špiriaková